فهرست مطالب

مجله پژوهش های حبوبات ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بررسی تاثیر تلقیح سویه های مختلف ریزوبیومی و مصرف کود بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود بومی نیشابور درخراسان رضوی
    محمد قاسم زاده گنجه ای، احمد اصغرزاده صفحه 5
    به منظور بررسی کارآیی تلقیح بذر نخود با سویه های مختلف ریزوبیوم و همچنین کاربرد کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد محصول نخود، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی نیشابور واقع دراستان خراسان رضوی انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 13تیمار که 9تیمار شامل سویه های برتر باکتری معرفی شده توسط موسسه تحقیقات خاک وآب (15، 14، 13، 12، 9، 6، 3، 2،1 SWRI) و دو تیمار مصرف 70 و 140میلی گرم بر کیلوگرم نیتروژن بدون تلقیح از منبع کود اوره و یک تیمار مصرف کود سولفات روی به میزان 25کیلوگرم در هکتار و نیز شاهد (عرف زارع) در چهار تکرار اجرا شد. براساس نتایج، تفاوت های معنی داری در بین تیمارها از نظر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مشاهده شد. تیمار تلقیحی SWRI12 بالاترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را تولید نمود که نسبت به تیمار شاهد، 77 تا 13درصد و نسبت به تیمارهای فاقد تلقیح، 25 تا 40درصد افزایش عملکرد داشت. از نظر تعداد و وزن گره ها، تیمارهای تلقیحی از وضعیت بهتری برخوردار بودند و حداکثر تعداد گره در تیمار تلقیحی SWRI12 با میانگین 75/12گره و در تیمارکودی نیتروژنه با مقدار کم با میانگین 5/3 گره کمترین تعداد را داشت. از نظر درصد نیتروژن، تیمار SWRI15 با 5/4درصد نیتروژن، بالاترین درصد را دارا بود. در مجموع دو سال، استفاده از مایه تلقیح در تمامی موارد سبب افزایش وزن خشک، درصد نیتروژن و عملکرد محصول گردید که این مقدار از 7درصد (سویه SWRI3) تا 25درصد (سویه SWRI2) متغیر بود.
    کلیدواژگان: ریزوبیوم، عملکرد، نخود، نیتروژن
  • اسماعیل گل چین، ابراهیم زینلی، کامبیز پوری صفحه 9
    گسترش کشت باقلا (Vicia faba L.) می تواند پایداری سیستم های زراعی را بهبود بخشیده و مزایای مهم دیگری را درپی داشته باشد. با این حال، در رابطه با جنبه های مختلف مدیریت تولید این گیاه، اطلاعات اندکی وجود دارد. از این رو، این آزمایش به منظور مطالعه واکنش عملکرد و اجزای عملکرد دانه و غلاف سبز و تعدادی دیگر از ویژگی های زراعی باقلا رقم برکت به فاصله بین و داخل ردیف در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل در سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل فاصله بین ردیف (15،30، 45 و60سانتی متر) و فاصله بین بوته ها در ردیف (5،10و 15سانتی متر) بود. نتایج تجزیه واریانس، حاکی از تاثیر معنی دار فاصله بین و داخل ردیف و اثر متقابل آنها بر عملکرد غلاف سبز، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک بود. با افزایش فاصله بین ردیف ها عملکردها کاهش یافتند و در هر یک از فاصله بین ردیف ها به استثنای فاصله 15سانتی متر، با افزایش فاصله داخل ردیف ها عملکرد کاهش یافت. در فاصله بین ردیف 15سانتی متر، کمترین عملکرد دانه و غلاف سبز از فاصله داخل ردیف 5سانتی متر به دست آمد؛ اما بین دو فاصله دیگر، اختلاف معنی داری وجود نداشت. به طورکلی، در این مطالعه با افزایش تراکم بوته بین 11 و 67بوته و همچنین در تراکم های برابر، در تیمارهای با توزیع یکنواخت تر بوته ها عملکردها بهبود یافتند. در میان اجزای عملکرد، اندازه دانه تحت تاثیر فاکتورهای آزمایش قرار نگرفت. تعداد دانه در غلاف فقط تحت تاثیر فاصله داخل ردیف قرار گرفت؛ اما تعداد غلاف در بوته به طور معنی داری تحت تاثیر هر دو فاکتور و اثر متقابل آنها قرار گرفت. تغییر تعداد غلاف در واحد سطح، مهم ترین دلیل تغییرات عملکرد بود. نتایج به دست آمده حاکی از واکنش قابل توجه عملکرد باقلا به فاصله بین و داخل ردیف و ضرورت مطالعه اثر متقابل این فاکتورها با سایر عوامل مانند تاریخ کاشت و رقم می باشد.
    کلیدواژگان: باقلا، فاصله بین و داخل ردیف، عملکرد دانه، عملکرد غلاف سبز
  • احمد نظامی، عبدالرضا باقری، مرتضی عظیم زاده، علی اکبر محمودی، علی بزرگمهر صفحه 21
    نتایج بررسی های برخی از محققان نشان می دهد که در مناطق خشک و نیمه خشک، کاربرد طولانی مدت آیش در نظام های زراعی متکی بر کشت گندم، سبب افزایش فرسایش و کاهش حاصل خیزی خاک می شود و کاشت بقولات به عنوان محصول جایگزین آیش ممکن است سبب بهبود پایداری تولید گردد. این پژوهش با هدف مطالعه امکان جایگزینی بقولات در سیستم تناوبی رایج کشت غلات (آیش-گندم) در خراسان شمالی با استفاده از شش الگوی تناوبی دوساله شامل گندم-گندم، آیش-گندم، نخود-گندم، عدس-گندم، ماشک علوفه ای-گندم و یونجه یکساله-گندم در استان خراسان شمالی (ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی و امور دام خراسان در سیساب-بجنورد) طی چهار سال (از سال زراعی 82-1381 تا سال زراعی 85-1384) و در قالب دو دوره تناوبی دوساله اجرا شد. در بررسی میانگین بیوماس گیاهان جایگزین آیش در دو سال زراعی 82-1381 و 84-1383 مشاهده شد که بیوماس گندم، بیش از بیوماس بقولات بود و در بین بقولات مورد مطالعه، بیوماس ماشک و عدس نیز بیش از بیوماس نخود و یونجه بوده است. از نظر عملکرد دانه نیز عملکرد گندم (9/159گرم در مترمربع) بیش از عملکرد عدس و نخود (به ترتیب با 8/86 و 3/83گرم در مترمربع) بوده است. میانگین عملکرد گندم در دو دوره تناوبی به طور معنی داری (05/0 P)
    کلیدواژگان: تناوب، تولید پایدار، عدس، عملکرد، ماشک
  • شاهین واعظی، رقیه چراغ افروز، احمد عباسی مقدم صفحه 31
    تنوع ژنتیکی موجود برای صفات در لوبیا می تواند در برنامه های به نژادی آن و انتخاب ژنوتیپ های با صفات زراعی مطلوب مورد استفاده قرار گیرد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات زراعی و کیفیت دانه و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفولوژیکی، تعداد 52نمونه لوبیا (Phaseolus vulgaris) در مزرعه تحقیقاتی بانک ژن گیاهی ملی ایران در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذرکرج در سال1390 مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار انجام پذیرفت. صفات مورد مطالعه مطابق دستورالعمل موسسه بین المللی ذخایر توارثی گیاهی، اندازه گیری شدند. نتایج آمار توصیفی صفات نشان داد که تنوع قابل ملاحظه ای در ارتباط با صفات تعداد گره در ساقه اصلی، وزن100دانه، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته وجود دارد. دامنه تغییرات برای صفات تعداد دانه در بوته، وزن100دانه، تعداد روز تا رسیدگی و عملکرد بذر تک بوته به ترتیب برابر با 32 تا150دانه، 8/14 تا 22/74گرم، 46 تا 96روز و 2/11 تا 1/55گرم برآورد گردید. ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی نیز برای صفات تعداد گره در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن100دانه و عملکرد بذر تک بوته بالا بود. همچنین وراثت پذیری عمومی بالا (بین 8/62 تا 9/82درصد) برای کلیه صفات به جز تعداد روز تا گلدهی (3/22درصد) و تعداد روز تا غلافدهی (9/7درصد) مشاهده شد. تجزیه خوشه اینیز ژنوتیپ ها را به سه گروه تقسیم نمود که دو گروه دارای بیشترین عملکرد بذر تک بوته بودند. در میان صفات کیفی حداکثر تنوع برای وضعیت نخ غلاف و حداقل آن برای انحنای نوک غلاف مشاهده شد. نتایج همبستگی های ساده، رگرسیون چندگانه و تجزیه علیت نشان داد که صفات غلاف در بوته، وزن100دانه و تعداد بذر در بوته به عنوان اجزای عملکرد بیشترین تاثیر را بر عملکرد بذر تک بوته دارا بودند. در تجزیه به مولفه های اصلی، چهار مولفه حدود 60/67درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه کردند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، لوبیا، صفات مورفولوژیکی، وراثت پذیری، صفات زراعی، همبستگی بین صفات، تجزیه و تحلیل چندمتغیره
  • سید رضا هاشمی، سعید ملک زاده شفارودی، سید حسن مرعشی، علی گنجعلی صفحه 43
    نخود عمدتا در نظام های کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک کشت می شود و تنش خشکی، عامل اصلی محدودکننده عملکرد این گیاه محسوب می شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر تنش خشکی بر روی بیان ژن Cu/znSOD با استفاده از تکنیک Real time PCR اجرا شد. برای نرمال سازی داده ها از ژن خانگیElongation factor استفاده شد و با روش اندازه گیری نسبی، داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای یافتن رابطه محتمل بین سطح مولکولی و فیزیولوژیک اثرات تیمار ها، میزان پروتئین کل محلول برگی و همچنین میزان فعالیت آنزیم SOD (EC: 1.15.1.1) اندازه گیری شد. تنش رطوبتی با 30درصد ظرفیت زراعی در مرحله گلدهی اعمال گردید و نمونه برداری در سه زمان قبل از تنش، 48ساعت بعد از تنش و 24ساعت بعد از آغاز دوره بازیابی گیاه، صورت گرفت. این تحقیق با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج آنالیز داده های Real time PCR حاکی از آن بود که بیان ژن Cu/znSOD در ژنوتیپ متحمل بین اللملی (MCC877)، نسبت به دو ژنوتیپ کاندیدای متحمل (MCC696) و ژنوتیپ حساس (MCC759) در شرایط کنترل، بیشتر بود (P< 0.05). مطابق با برخی از نتایج مطالعات گذشته، میزان بیان ژن Cu/znSOD نسبت به شاهد، در زمان بعد از تنش خشکی کاهش داشت و در دوره بازیابی گیاه نسبت به شاهد، روند افزایشی پیدا کرد. اندازه گیری میزان پروتئین های کل محلول برگی و همچنین فعالیت آنزیم SOD تحت تیمارهای خشکی و SA نسبت به شرایط کنترل، تفاوت معنی داری را نشان ندادند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، نخود زراعی، Cu، znSOD، SOD
  • مراد شعبان، سیروس منصوری فر، مختار قبادی، سید حسین صباغ پور صفحه 59
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و کود نیتروژنه بر فنولوژی و مورفولوژی و همبستگی آنها با عملکرد دانه ارقام نخود زراعی اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار تنش خشکی شامل سطح بدون تنش خشکی (آبیاری کامل)، سطح تنش خشکی متوسط (آبیاری در زمان کاشت و اوایل گلدهی) و سطح تنش خشکی شدید (بدون آبیاری)، در کرت های اصلی قرار گرفت. فاکتور تیمارهای کود نیتروژنه (در دو سطح مصرف کود و بدون مصرف کود) و رقم (با چهار رقم آزاد، بیونیج، هاشم و ILC482) در کرت فرعی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد تنش خشکی، اثر معنی داری روی صفات موفولوژیک و فنولوژیک، عملکرد ماده خشک و عملکرد دانه گیاه نخود داشت. با افزایش شدت تنش خشکی، طول دوره رشد گیاه، ارتفاع گیاه، عملکرد ماده خشک و عملکرد دانه کاهش یافت. در بین ارقام، رقم بیونیج در کوتاه ترین زمان، رسیدگی خود را کامل کرد و در شرایط تنش شدید، در طی 82روز مراحل فنولوژیک را طی کرد و دارای بالاترین میزان عملکرد ماده خشک و دانه بود. رقم هاشم، طولانی ترین طول دوره رشد را داشت. در شرایط بدون تنش نیز کود نیتروژن اثر مثبتی روی عملکرد دانه داشت.
    کلیدواژگان: رسیدگی، عملکرد، نخود
  • حیدر نادری، مجید شکرپور، علی اصغری، همایون کانونی، عزت الله اسفندیاری صفحه 69
    کشت پاییزه نخود در مقایسه با کشت بهاره آن، عملکرد بیشتری تولید می نماید؛ اما حساسیت محصول به سرما مانع از انجام این کار می شود. به منظور بررسی و شناسایی ارقام پرمحصول و متحمل به سرما برای کشت پاییزه، 65لاین نخود زراعی (Cicer arietinum L.) به همراه رقم حساس به سرما ILC533 در سال زراعی 89-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در ایستگاه سارال مرکز تحقیقات کشاورزی سنندج مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحمل به سرما با استفاده از درصد بقاءء و درجه تحمل به سرما مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر صفات ارتفاع بوته، وزن100دانه، عملکرد و درجه تحمل به سرما اختلاف معنی دار وجود داشت. همبستگی عملکرد دانه با درصد بقاء، مثبت و معنی دار و با درجه تحمل به سرما، منفی و معنی دار بود. تجزیه خوشه ای، ارقام مورد مطالعه را در سه گروه حساس و نیمه متحمل، متحمل و کاملامتحمل متمایز کرد. در این پژوهش، 14لاین با داشتن درجه تحمل سرمای 3 و کمتر از 3، درصد بقای 85 تا90درصد و عملکرد دانه بیش از 141گرم در مترمربع، به عنوان لاین های برتر شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تحمل به سرما، درصد بقاء، کشت پاییزه، نخود
  • عبدالله بیک خورمیزی، علی گنجعلی، پروانه ابریشم چی، مهدی پارسا صفحه 81
    ورمی کمپوست به سبب ویژگی های ساختاری و دارابودن مواد مغذی فراوان (عناصر ماکرو و میکرو)، تنظیم کننده های رشد گیاهی و وجود میکروارگانیسم های مفید می تواند خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک را بهبود ببخشد و تاثیر مطلوبی بر رشد و نمو گیاهان داشته باشد. به منظور بررسی برهم کنش نسبت های مختلف ورمی کمپوست و تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه های لوبیاقرمز رقم درخشان، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در سال 1389 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج نسبت حجمی ورمی کمپوست و ماسه (100:0؛ 90:10؛ 75:25؛ 50:50 و 25:75) و چهار سطح شوری (صفر یا شاهد،30، 60، 90 و120میلی مول بر لیتر کلریدسدیم) بودند. بذرهای لوبیا در گلدان های پلاستیکی کاشته و نمونه برداری از گیاهچه ها 28روز پس از کاشت انجام شد. نتایج نشان داد ورمی کمپوست تاثیر معنی داری بر نسبت سطح برگ به سطح ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک بخش هوایی، شاخص پایداری غشاء، محتوای آب نسبی، میزان عناصر سدیم، پتاسیم و کلسیم بافت برگ و ریشه در هر دو شرایط تنش و بدون تنش داشت (P≤ 0.01). در این آزمایش، ورمی کمپوست در شرایط تنش شوری به دلیل ویژگی های ساختاری و مواد موجود در آن باعث افزایش جذب پتاسیم و کلسیم شده و جذب سدیم را کاهش داد. بنابراین به نظر می رسد ورمی کمپوست بتواند اثرات نامطلوب شوری را بر گیاهچه های لوبیا محدود نماید.
    کلیدواژگان: تنش شوری، عناصر غذایی، لوبیا، ورمی کمپوست
  • مهرداد جیلانی، جهانفر دانشیان، محمد ربیعی صفحه 99
    باقلا یکی از گیاهان زراعی مناسب برای کشت در شرایط اقلیمی استان گیلان در تناوب با برنج محسوب می شود. یکی از عوامل محدودکننده در گسترش کشت این گیاه، دیررسی و همزمانی رسیدن آن با نشای برنج می باشد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت، زمان و مقدار مصرف خشکاننده پاراکوات بر زمان رسیدن، عملکرد دانه و برخی از ویژگی های زراعی گیاه باقلا رقم برکت، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 21تیمار در سه تکرار طی فصل زراعی 89-1388 در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت در سه سطح 10مهر، 25مهر و10آبان به عنوان فاکتور اصلی و مقدار مصرف پاراکوات در سه سطح 2/0، 4/0 و 6/0کیلوگرم در هکتار و زمان مصرف در دو سطح60درصد و40درصد رطوبت دانه های یک سوم غلاف های پایینی بوته به عنوان فاکتور فرعی به انضمام سه تیمار شاهد برای هر تاریخ کاشت درنظرگرفته شد. نتایج بیانگر آن بود که استفاده از خشکاننده از نظر صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد با شاهد، تفاوت آماری ندارد؛ هرچند استفاده از خشکاننده بر درصد و عملکرد پروتئین، اثرات منفی داشت. در بین تیمارهای مورد مطالعه، بیشترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمارهای تاریخ کاشت 25مهر، مصرف 2/0و 4/0کیلوگرم ماده موثره در هکتار پاراکوات در زمان40 درصد رطوبت دانه به ترتیب با میانگین های 7/830 و 8/824گرم در مترمربع به دست آمد. تیمار تاریخ کاشت10مهر، مصرف 6/0کیلوگرم ماده موثره در هکتار پاراکوات در زمان60 درصد رطوبت دانه کمترین عملکرد دانه و پروتئین را دارا بود. بیشترین و کمترین طول دوره رشد به ترتیب متعلق به تیمار شاهد در تاریخ کاشت10 مهر با میانگین 239روز و تیمار تاریخ کاشت10آبان، محلول پاشی در زمان60درصد رطوبت و مقدار مصرف 6/0کیلوگرم در هکتار با 221روز بود. بر اساس نتایج به دست آمده، مصرف خشکاننده اثر منفی بر عملکرد دانه نداشت و برای برداشت سریع تر محصول باقلا می تواند مورد استفاده قرار گیرد. تیمار تاریخ کاشت 25 مهر، مصرف 4/0کیلوگرم ماده موثره در هکتار پاراکوات در زمان40 درصد رطوبت دانه، طول دوره رویش را چهارروز کاهش داد و به عنوان تیمار برتر قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، زودرسی، شالیزار، عملکرد پروتئین، محلول خشکاننده
  • مریم خداقلی، رقیه همتی، بیتا ناصری، علیرضا معرفت صفحه 111
    بیماری پوسیدگی ریشه لوبیا ناشی از قارچFusarium solani به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قارچی لوبیا در دنیا و ایران به شمار می رود. به دلیل اهمیت اقتصادی لوبیا و نبود اطلاعات مدون پیرامون تنوع در جمعیت این قارچ در استان زنجان، این مطالعه برای نخستین بار در این استان با هدف مطالعه تنوع در شدت بیماری زایی، تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه های بیمارگر و نیز بررسی دامنه میزبانی آن در بین برخی محصولات عمده مورد کشت منطقه انجام گرفت. نمونه برداری از11منطقه استان انجام شد و30جدایه به عنوان گونه F. solani خالص شدند. پس از اثبات بیماری زایی، بررسی دامنه میزبانی قارچ و ویژگی های فنوتیپی آنها، واکنش زنجیره ای پلیمراز با کمک آغازگرهایRAPD وERIC بر روی DNA استخراج شده، صورت پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که جدایه ها از نظر مشخصات فنوتیپی و ژنوتیپی، متنوع بوده اما در شدت بیماری زایی آنها تفاوت معنی داری وجود نداشت. در آزمون دامنه میزبانی از بین 9گیاه آزموده شده شامل گندم، عدس، یونجه، لوبیاهای سفید، قرمز و چیتی، نخود، اسپرس و باقلا، تنها بر روی گندم علایم بیماری ظاهر نشد. الگوهای انگشت نگاریDNA بر اساس هر دو نشانگر، دال بر وجود تنوع بالای ژنتیکی جدایه های این بیمارگر از گیاه لوبیا در سطح استان بود. گرچه نشانگرRAPD بر پایه استفاده از یک آغازگر انفرادی(OPA 13) در تفکیک جدایه ها کارآیی بیشتری در مقایسه با نشانگرERIC داشت، با این حال تطابق بالایی بین دو گروه بندی مشاهده گردید. بین پراکنش جغرافیایی و گروه های ژنتیکی به دست آمده، ارتباط مشخصی مشاهده نگردید. همچنین همبستگی بارزی بین ویژگی های ژنوتیپی و فنوتیپی اکثریت جدایه ها دیده نشد.
    کلیدواژگان: لوبیا، Fusarium solani، تنوع ژنتیکی، دامنه میزبانی
|
  • Effects of rhizobiums sush inoculation and fertilizer on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum) in Khorasan-Razavi
    Mohammad Ghasemzadeh Ganjei, Ahmad Asgharzadeh Page 5
    In order to evaluate the efficiency of inoculation of chickpea seeds with Mesorhizobium and application of nitrogen on yield and yield components of chickpea an experiment was conducted in Research Station of Neishobour، Khorasan-Razavi. The experiment was conducted in randomized complete block design (RCBD) with four replications and 13 treatments including Mesorhizobium (SWRI 1، 2، 3، 6، 9، 12، 13، 14، 15)، nitrogen levels (70 and 140 mg/Kg from urea source)، zinc (25 Kg. ha-1 from zinc sulphate source)، and the control. Results showed that differences of grain and biological yield among treatments were significant (P)
    Keywords: Chickpea, Nitrogen, Rhizobium, Yield
  • Esmail Golchin, Ebrahim Zeinali, Kambiz Pori Page 9
    Spreading faba bean (Vicia faba) cultivation can enhance the sustainability of cropping systems and have other important benefits. However، there is little information on the various aspects of production management for this crop. Then، this experiment was carried out to study the response of some agronomic characteristics of faba bean cv Barakat to inter- (15، 30، 45 and 60 cm) and intra-row (5، 10 and 15 cm) spacing. The experiment was conducted at the Research Field of Gorgan University of Agricultural Sciences in 2009-2010 growing season in a randomized complete block design as factorial arrangement with three replications. The results of analysis and variance indicated the significant effects of inter- and intra-row spacing، and their interactions on green pod، grain and biological yield. The yields reduced as inter-row and intra-row spacing increased with an exception about 15 cm inter-row spacing in which the lowest grain and green pod yield was attained from 5 cm intra-row spacing. There was no significant difference between 10 and 15 cm intra-row spacing in 15 cm inter-row spacing. In this study، the yields increased with increasing plant density between 11 and 67 plants/m2، and with more uniform planting arrangement in even plant density، generally. Among yield components، the effect of experimental factors on the seed size was not significant، the seed per pod only affected significantly by intra-row spacing، while the pod number per plant affected by both factors. The change in the pod number/m2 was the main reason for the yield alteration. The obtained results indicated the substantial response of faba bean yield to inter- and intra-row spacing، and the necessity of investigating the interactions between these factors and other factors such as planting date and genotype.
    Keywords: Faba bean, Grain yield, Green pod yield, Inter, intra, row spacing
  • Ahmad Nezami, Abdolreza Bagheri, Morteza Azimzadeh, Aliakbar Mahmodi, Ali Bozorgmehr Page 21
    Long term use of fallow in wheat-based cropping system of dry and semi-dry lands can increase erosion and decrease soil fertility. Legumes as substituting crops for fallow could improve sustainability in this area. This study was conducted to evaluate the substituting of some legumes for fallow in a 2-yr wheat rotation at Research Stations in North Khorasan Province (Natural Resources Research Station of North Khorasan، Sisab-Bojnord) from 2002 till 2006. Six cropping systems، follow-wheat، wheat-wheat، chickpea-wheat، lentil-wheat، vicia-wheat and annual medic-wheat، were used on three replications. According to the average data from biomass and yield of substituting crops، wheat biomass was more than the legumes biomass in 2002-03 and 2004-05، and among the legumes، vicia and lentil biomass was more than that from chickpea and annual medic. Also، wheat yield (159. 9 g. m-2) was more than lentil and chickpea yield (86. 8 and 83. 3 g. m-2). Average wheat yield on the two rotation cycles (P)
    Keywords: Lentil, Rotation, Sustainable production, Vicia, Yield
  • Shahin Vaezi, Roghaieh Cheraghafrooz, Ahmad Abbasimoghddam Page 31
    Genetic diversity in bean collection can be used in breeding program for selection of genotype with desirable agronomic traits. Fifty two accessions of common bean (Phaseolus vulgaris) has been evaluated for genetic diversity of agronomic traits، grain quality and determination of association between grain yield and some morphological traits at Research Farm of National Plant Gene Bank of Iran، Seed and Plant Improvement Institute in Karaj during 2011. Complete randomized block design with two replications has been used for conduction of experiment and statistical analysis. According to Biodiversity International descriptors traits understudy has been recorded. Descriptive statistics results of traits analysis indicated considerable diversity regarding node number on main stem، 100 seed weight، seed number per plant and pod number per plant. Variation for traits of seed number per plant، 100 seed weight، days to maturity and seed yield per plant ranged between 32-150 seeds، 14. 8-74. 22 g، 46-96 days and 11. 2-55. 1 g، respectively. Coefficients of variation for genetic and phenotypic were high regarding traits of node number on main stem، pod number per plant، seed number per plant، 100 seed weight and seed yield per plant. All traits except days to flowering (22. 3%) and days to forming pod (7. 9%) had high heritability between 62. 8-82. 9%. Based on cluster analysis genotypes understudy classified in tree groups among them two had highest single plant seed yield. Among qualitative characters maximum variation has been observed for pod string and minimum for pod tip curve. According to results of simple correlation، multiple regression and path analysis; pod number per plant، 100 seed weight and seed number per plant as components of yield had the greatest impact on performance of single plant seed yield. During principal component analysis 67. 60% of recorded traits variations were due to four factors.
    Keywords: Agronomic traits, Common bean, Genetic diversity, Heritability, Morphological traits, Multivariate analysis
  • Seyed Reza Hashemi, Saeed Malekzadeh, Seyed Hassan Marashi, Ali Ganjali Page 43
    Chickpea (Cicer arietinum L.) is mainly cultivated in arid and semi-arid agricultural systems. Drought stress is a major factor delimiting maximum yield. This research evaluated the effects of drought stress treatments on expression of Cu/znSOD as a gene involving in drought tolerance by Real time PCR technique. To find the probable relationship between the molecular and physiological effects of treatments، total soluble leaf protein and enzyme activity of SOD (EC: 1. 15. 1. 1) were measured. Drought stress was applied by 30% of field capacity in flowering stage. Sampling was arranged on three times; pre stress، 48 hours after stress and 24 hours after recovery period. This study conducted as a factorial experiment in randomized complete block design with three replications. Real time PCR data analysis indicated that the expression of Cu/znSOD between the two genotypes، candidate for tolerance (MCC696) and sensitive genotype (MCC759) was not significantly different from control condition. But the gene expression of Cu/znSOD in international genotype (MCC877) was more than other two genotypes in control condition. Consistent with some previous research results، gene expression levels of Cu/znSOD was reduced in two days after drought time than control، and increased in recovery stage compared to control plants. The measurement of total soluble leaf proteins and SOD enzyme activity under drought condition treatments revealed no significant difference compared to control conditions.
    Keywords: Chickpea, Drought stress, Enzyme superoxide dismutase, The gene Cu, znSOD
  • Morad Shaban, Siros Mansourifar, Mokhtar Ghobadi, Seyed Hosein Sabaghpoor Page 59
    This study was performed in order to evaluate the effects of drought stress and nitrogen fertilizer on phenology، morphology and yield of four cultivars of chickpea. This experiment was performed in a split-factorial using randomized complete block design with three replications. Drought stress treatment stood in main plots (in three levels) consisting of no drought stress (control)، moderate drought stress (irrigation at planting and early flowering) and severe drought stress (no irrigation). Combination of nitrogen fertilizer (in two levels 0kg N/ha and 25kg N/ha) and cultivar treatment (four cultivars Azad، Bivanij، Hashem and ILC482) stood in sub plots. Results showed that drought stress had significant effect on phenology and morphological traits، biomass yield and grain yield. Increase of drought stress lead to reduce of growth period، plant height، biomass yield and grain yield. Among cultivar treatments، Bivanij had shorter phenological stages time as complete ripening and prepared of harvesting in 82 day in high water stress and had a highest biomass and grain yield. Hashem cultivar had a maximum growth length. Also، Nitrogen fertilizer had a positive effect on grain yield in non stress condition.
    Keywords: Chickpea, Maturity, Yield
  • Heydar Naderi, Majid Shokrpoor, Ali Asghari, Homayon Kanooni, Ezat Esfandiari Page 69
    Winter sown chickpeas produce more yields in comparison with spring type. This function is hampered by the sensitivity of the crop to low temperature. In order to study and identify high yielding and cold tolerant chickpea (Cicer arietinum L.) lines، 65 entries along with one susceptible check variety namely ILC533 were evaluated in a randomized complete block design (RCBD) with two replications during 2010-11 cropping season at Saral Agricultural Research Station of Kurdistan province، west of Iran. Cold tolerance was investigated via viability percentage and cold tolerance rate parameters. Analysis of variance revealed that there were significant differences among the lines for plant height، 100 seed weight، seed yield and cold tolerance rate. Significant negative and positive correlations were found among yield and cold tolerance rate and viability percentage، respectively. The cluster analysis، categorized the lines into three distinct groups. According to this study، 14 lines having 3 and less than 3 of cold tolerance rate، 80-95 viability percentage and more than 141g/m2 seed yield recognized as superior lines for cold tolerance.
    Keywords: Chickpea, Cold tolerance, Viability percentage, Winter sowing
  • Abdolallah Beyk Khurmizi, Ali Ganjeali, Parvaneh Abrishamchi, Mehdi Parsa Page 81
    Vermicompost can improve physicochemical traits of soil having desirable effect on plant growth and development due to its structural traits and having macro and micro nutrients، plant growth regulators and favorable microorganisms. In order to investigate the effect of interactions between ratios of vermicompost and saline stress on some morphological، physiological and biochemical traits of Phaseolus vulgaris L. cv. Light Red Kidney cultivar، an experiment was conducted in randomized complete block design with three replications at the Research Greenhouse، Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، in 2010. The treatment levels were considered including five volumetric ratios of vermicompost and sand (0:100; 10:90; 25:75; 50:50 and 75:25) and four saline levels including 0. 00 (control)، 30، 60، 90 and 120 mM NaCl. Bean seeds were cultured in plastic pots، the seedlings being sampled 28 days later. The results showed that vermicompost under stress and without stress had significant effect (P≤ 0. 01) on all traits including ratio of leaf area/root area، root/shoot ratio، membrane stability index، relative water content، amounts of sodium، potassium and calcium found in leaf and root tissues. In this experiment، vermicompost caused increase in potassium and calcium intake and decrease in sodium intake، in saline stress، due to its structural traits and the materials it. Therefore، it seems that vermicompost can ameliorate undesirable effects of salinity on bean seedlings.
    Keywords: Nutrient elements, Phaseolus vulgaris L., Salinity stress, Vermicompost
  • Mehrdad Jilani, Jahanshir Daneshian, Mohammad Rabiee Page 99
    Faba bean is one of the proper crops for cultivation in Guilan climate conditions in rotation with rice. One of the limiting factors in development of cultivating this plant is late maturity and synchronizing of its ripening with rice transplanting. To investigate the effect of planting date، timing and consumption rate of paraquat herbicide on the ripening، grain yield and some of the agronomic traits of Vicia faba L. (var. Barekat)، a split factorial experiment was conducted in a complete randomized block design with 21 treatments and three replications at Rice Research Institute of Iran (Rasht) in 2009-2010 cropping season. Experimental treatments were three planting dates of 2 and 17 October and 1 November as main factors، consumption rate of paraquat in three levels of 0. 2، 0. 4 and 0. 6 Kg. ha-1 of active ingredient and two application times of grain moisture content of 40% and 60% for pods in one third of plant bottom as sub plots as well as three control treatments of the planting dates of 2 and 17 October and 1 November. The results showed that there is not statistical difference between the use of desiccant and control in grain yield and yield components. Although، the use of desiccant had negative effects on protein percent and protein yield. Among the studied treatments، maximum grain and protein yields were obtained in planting date of 17 October، consumption rate of 0. 2 and 0. 4 Kg. ha-1 of active ingredient in application time of 40% of grain moisture with average of 830. 7 and 824. 8 g/m2، respectively. Planting date of 2 October، consumption rate of 0. 6 Kg. ha-1 of active ingredient in application time of 60% of grain moisture had the lowest grain and protein yields. Maximum and minimum growth duration were obtained for control treatment in planting date of 2 October with average of 239 days and planting date of 1 November، spraying in the step of 60% of grain moisture and concentration of 0. 6 Kg. ha-1 of paraquat active ingredient with average of 221 days، respectively. Based on the obtained results، it seems that consumption of the desiccant had no negative effect on grain yield and can be used for early harvesting faba bean. Planting date of 17 October، consumption rate of 0. 4 Kg. ha-1 of active ingredient in application time of 40% of grain moisture reduced the growth duration (4 days) and is recommended as better treatment.
    Keywords: Desiccant solution, Early maturity, Paddy fields, Protein yield, Stepwise regression
  • Maryam Khodagholi, Roghayeh Hemmati, Bita Naseri, Alireza Marefat Page 111
    Bean root rot caused by plant pathogenic fungus، Fusarium solani، is considered one of the most important diseases of bean in the world and in Iran. Because of economic importance of bean and the lack of information on population diversity of the pathogen in Zanjan province، a research was conducted to study phenotypic، genotypic and pathogenicity variation of pathogen isolates and to assess pathogen host range among several commonly cultivated crops in the studied region. Plants with disease symptoms were sampled from 11 fields of province and totally 30 isolates of F. solani were obtained. After disease proving، host range experiment and phenotypic investigations، polymerase chain reaction (PCR) was conducted on total DNA by using RAPD and ERIC primers. The results showed no significant difference in pathogenicity of isolates، but there was phenotypic and genotypic diversity among them. Among 9 inoculated plants including wheat، alfalfa، white bean، red bean، pinto bean، sain foin، faba bean، lentils and chick pea، only wheat showed no disease symptoms. DNA fingerprinting patterns from both molecular markers demonstrated high genetic diversity of isolates on bean in Zanjan. However RAPD PCR based on using single primer (OPA 13) produced more reliable products، but grouping based on this marker was considerably consistent with grouping based on ERIC marker. There was no association between geographic regions and genetic groups. Also there was no consistency between phenotypic and genotypic diversity of isolates.
    Keywords: Bean (Phaseolus vulgaris L.), Fusarium solani, Genetic diversity, Host range